Hoe een palletiseermachine kiezen?

Handmatig dozen stapelen op pallets is tijdrovend en duur. Het behoort bovendien tot de zwaarste fysieke en biomechanische belasting van de werknemer: rechtstaand werken en lasten dragen. De juiste palletiseermachine kiezen voorkomt dure handenarbeid en personeelsuitval. Met welke parameters houd je rekening? Onze handige checklist vormt een goede leidraad!

Met deze checklist kan je de juiste palletiseermachine kiezen

  1. Palletizers verdeelt men in het algemeen onder twee categorieën:
Palletiseerder kiezen
Conventionele palletiseermachines of portaalrobots
Voorbeeld palletiseerrobot | © ABB robots

Conventionele palletiseermachines zijn doorgaans sneller. Bovendien is de ‘pick-and-place’ reikwijdte groter ten opzichte van de palletisseerrobot. Deze laatste heeft namelijk een beperking vanwege de ‘armlengte’. Afhankelijk van de toepassing of plaats kan een palletisseerrobot daartegen flexibeler in te zetten zijn.

  1. Dé parameters die je palletiseermachine bepalen
    • Capaciteit
      Het kiezen van het juiste type palletiseermachine is meestal niet eenvoudig. De eerste belangrijke parameter is de capaciteit die men uitdrukt in eenheden of producten per uur.
    • Aantal aanvoerlijnen
      Het aantal productielijnen die naar de stapelaar leiden is de tweede factor waarmee je moet rekening houden.
    • Producttype of verpakkingsvorm
      De derde factor die je palletizer beïnvloedt, is het soort product of verpakking waarmee gestapeld moet worden. Er is een groot verschil in het stapelen van dozen, vaten of zakken.
    • Stapelpatroon
      De manier waarop je de goederen op de pallet stapelt, bepaalt de stabiliteit. Zeker als het om een combinatie van verschillende gewichten en afmetingen gaat. Streef steeds naar een zoveel mogelijke kubieke vorm. Een te hoge pallet is niet veilig en minder stabiel voor transport. Bovendien kan en mag een transporteur of klant je pallet weigeren!
    • Tussenbladen
      Indien nodig worden kartonnen tussenvellen of oplegvellen automatisch op pallets en tussen de producten gelegd ter bescherming. Bovendien zorgen de kartonnen tussenbladen dat de stapel stabieler op de pallet staat.
    • Flexibiliteit
      Moet je verschillende producten stapelen al dan niet op dezelfde pallets? Dan is het belangrijk dat je zoveel kan laten ‘picken’ door dezelfde grijper. Dat bespaart tijd tijdens het wisselen van de grijper.
    • Gebruik hoekprofielen en wikkelfolie
      Kartonnen hoekprofielen stabiliseren de lading. Ze beschermen bovendien de hoeken van het product tijdens handelingen en het transport. Tenslotte verhinderen de hoekprofielen het insnijden van de strappingband of wikkelfolie. Gebruik je wikkelfolie voor de ladingstabiliteit? Wij integreren meteen een goede palletwikkelaar.
    • Aantal afvoerlijnen
      Voer je de pallets direct af naar diverse magazijnen? Dan heb je wellicht nood aan meerdere afvoerlijnen. Een correcte inplanting van deze uitvoerbanen is noodzakelijk voor je efficiëntie.
    • Bufferen van de palletten
      Is de afvoer van je pallets beperkt? Overweeg dan best een transportsysteem om je pallets te bufferen of accumuleren.
    • Verhoogde productie of uitbreiding in de toekomst.
      Onze laatste tip is een vergetelheid die helaas vaak voorkomt! Overweeg of in de toekomst een productieverhoging of uitbreiding van het bedrijf aan de orde kan komen. Vooraf een juiste inschatting maken voorkomt onnodige onkosten zodra je expansie een feit is.
Hoe de juiste palletiseermachine kiezen voor jouw productie?