Op het eerste gezicht lijkt het allemaal eenvoudig: snel even automatisatie en nieuwe transportbanden implementeren. Want tenslotte breng je toch maar een product van punt A naar punt B. Helaas beseft men vaak onvoldoende de impact op de productie bij het automatiseren, aanpassen, vernieuwen van transportsystemen of machines.
1. Procesoptimalisatie start met een goed inzicht van het productieproces
Handenarbeid omzetten naar een geautomatiseerde productie vereist immers een nauwkeurige en goede afstemming van machines en transport. Door onvoldoende kennis van het hele productieproces gebeurt het dat stappen in het traject niet of niet tijdig genomen worden. Daarom hoort een projectteam nauw samen te werken met alle betrokken partijen zoals management, toeleveranciers en mensen van op de werkvloer. Daarmee bedoelen we technici, productie- en kwaliteitsmedewerkers. Dat geeft je een goed zicht op de productie-ervaring, de installatieomgeving en de nieuwe of bestaande situatie.
2. Een stappenplan maakt je project overzichtelijk
Om vertraging en extra kosten te voorkomen maken we een plan van aanpak. Hierin wordt het eisenpakket en de uitwerking vastgelegd. Zo is duidelijk welke partij verantwoordelijk of aansprakelijk is in de uitvoering. Enkele belangrijke onderdelen van het projectplan zijn:
- Projectbeheersing;
- Projectplanning;
- Kwaliteitsbewaking;
- Projectorganisatie en taakverdeling;
- Informatievoorziening en projectcommunicatie.
Het opstellen van een dergelijk stappenplan is een onmisbare basis voor een succesvolle implementatie. Dat beperkt de risico’s die kunnen voortvloeien uit verkeerd geïnterpreteerde verwachtingen.
3. Hoe naadloos transportbanden implementeren
Na de bestelling meten we alles zorgvuldig op of werken we op basis van de aangeleverde plannen het project uit. Vervolgens worden de transportbanden of automatisatie gedetailleerd getekend in Solidworks (een 3-D of CAD-CAM tekenprogramma). Tussentijds evalueren we samen het ontwerp en de inplanting van de transportsystemen, robot(s) of paletiser. Zo voorkom je dat de systemen niet aansluiten tijdens de plaatsing. Je loopt anders het risico op extra aanpassingskosten en tijdverlies of dat het gehele productieproces stilvalt.
4. Probleemloos integreren is onze taak
Vanaf de bestelling tot en met de opstart bespreken we regelmatig de stand van zaken. Die gebeurt met betrekking van alle betrokken partijen inclusief andere toeleveranciers. Zo blijf je perfect op de hoogte, worden onverwachte obstakels vermeden en houd je controle op de uitvoeringstermijn. Zodra de conveyors of machines klaar zijn, is het tijd voor de acceptatietest of FAT (Factory Acceptance Test). Eens geleverd komen onze techniekers installeren en of implementeren. Dit is hoe wij probleemloos jouw automatisatie of transportbanden implementeren.