ultrasoon snijden in de voedingsindustrie

Ultrasoon snijden biedt vele voordelen. Het meest voor de hand liggende pluspunt is dat het een snelle en hygiënische manier is om voedsel te snijden zoals taarten, kaas, vlees, vis, snoep, pizza, boter en groenten. Graag lichten we je stap voor stap de keuze toe voor het ultrasoon snijden in de voedingsindustrie.
Wat is ultrasoon snijden en hoe werkt het?
Ultrasoon snijden is een proces waarbij ultrasone golven worden gebruikt om materialen of producten te snijden. Ultrasone golven zijn voor de mens niet hoorbare geluidsgolven, met een hoge frequentie die meestal meer dan 20 kHz bedraagt. Hierdoor snijdt het hoogfrequent trillend snijvlak haarfijn door het product in plaats dat het materiaal wordt gesneden door de mechanische druk van een snijmes.

Voordelen van ultrasoon snijden in de voedingsindustrie ten opzichte van conventioneel snijden.
Ultrasoon snijden biedt vele voordelen in de levensmiddelenindustrie. Het is een snelle, hygiënische en efficiënte manier om voedsel te snijden zonder gekartelde randen of kruimels. Het snijden gebeurt contactloos waardoor scherpe messen of andere gereedschappen die een veiligheidsrisico vormen overbodig zijn. Deze snijtechniek is veiliger dan traditionele snijmethoden en vermindert de hoeveelheid schoonmaakwerk die na het ‘klassieke snijden’ nodig is.

Hierdoor kunnen verschillende soorten voedsel met gemak en precisie gesneden worden zonder enig smaakverlies of -beïnvloeding. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van verschillende soorten taarten, kazen en diepgevroren pizza’s.

Door de lagere statische druk tegenover conventioneel snijden behoudt het product zijn oorspronkelijke vorm en textuur. Dit betekent precieze sneden op maat van de verpakking en een minimale verspilling!

Een van de belangrijkste voordelen van deze methode is de snijsnelheid waardoor het een efficiënte werkmethode is in je productieproces.

Ultrasoon snijden in de voedingsindustrie biedt vele voordelen zoals:

 1. hogere (productie)snelheid;
 2. perfecte en identieke sneden;
 3. geen productvervorming door lagere statische druk tijdens het snijden;
 4. minder vervuiling van de gereedschappen en dus hygiënischer;
 5. geen gevaar voor personeel;
 6. reduceert voedselverspilling door de nauwkeurige sneden;
 7. blijvende kwaliteit met minimale inspanningen.

Toepassingen van ultrasoon snijden in de voedingsindustrie
Ultrasoon snijden kent een groot aantal toepassingen in de levensmiddelenindustrie voor:

 • fruit en groenten, waaronder tomaten, aardappelen, appels en sinaasappels;
 • kaas, cake, wraps, snoep en andere voedingsmiddelen;
 • snijden van dunne plakjes vlees zoals rundvlees of gevogelte zonder versnippering of kartelen. De dunne, gelijkmatige plakjes vlees zijn klaar om te worden gekookt of verpakt;
 • deeg in specifieke vormen en afmetingen te snijden. Dit is vooral nuttig bij het maken van producten zoals gebak, taarten en koekjes;
 • Diepgevroren pizza’s perfect te snijden in plakjes;
 • het snijden en in blokjes snijden van zeevruchten zoals vis en garnalen. Dit is nuttig omdat het gelijkmatige stukken oplevert die klaar zijn om te worden gekookt of verpakt.

Hoe kiest u de juiste ultrasone snijmachine voor uw bedrijf?
Het kiezen van de juiste ultrasone snijmachine wordt bepaald door:

 • het soort voedsel;
 • grootte van het product;
 • consistentie en textuur;
 • voedseltemperatuur;
 • snijhoeveelheid per dag;

Afhankelijk van het soort voedsel en de dikte kunnen verschillende instellingen nodig zijn om optimale resultaten te bereiken.

ultrasoon snijden in de voedingsindustrie

Tips voor het gebruik van een ultrasone snijmachine in de voedingsindustrie.
Bij het gebruik van een hoogfrequent snijmachine zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

 1. onderhoud steeds de machine goed volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Volg steeds de juiste veiligheidsprocedures bij het bedienen van de machine.
 3. Draag altijd beschermende uitrusting zoals een veiligheidsbril en handschoenen bij werken aan de machine.
 4. Inspecteer de messen en andere onderdelen op tekenen van corrosie of verouderingen, slijtage die de prestaties of producten kunnen beïnvloeden.
 5. Zorg er ten slotte voor dat de machine na elk gebruik gereinigd en ontsmet wordt om besmetting te voorkomen. Verwijder alle resten zodat de groei van bacteriën voorkomen wordt.

Het is ook een goed idee om de temperatuur tijdens het gebruik te controleren, omdat oververhitting de messen kan beschadigen en de prestaties van de machine verminderen.

Ter info: ultrasoon snijden kan ook gebruikt voor een grote verscheidenheid aan andere materialen zoals kunststoffen, metaallegeringen, rubber, papier, karton en zelfs piepschuim!

Contacteer ons

Voordelen van ultrasoon snijden in de voedingsindustrie
Getagd op: