Voorspellend onderhoud

Hoe voorkom je onnodige hoge onderhoudskosten? Voorspellend onderhoud biedt hiervoor oplossingen. Door het analyseren van machine-data kunnen storingen voorkomen worden. Zo reduceer je kosten en onnodige vervangingen van dure onderdelen. Wij zetten 4 belangrijke stappen op een rijtje voor een succesvolle predictive maintenance implementatie.

Wat bedoelt men met voorspellend onderhoud?
Bij voorspellend onderhoud wordt enkel en alleen de reparatie uitgevoerd indien dit nodig is volgens ‘de staat van de productielijn of -machines’. Een onderhoud voert men pas uit zodra een potentieel defect zou kunnen optreden. Het verschil met preventief onderhoud vergelijk je best met de onderhoud van je wagen. Bij predicatief onderhoud ververst men op bepaalde tijdstippen of na een aantal kilometers de olie om motorschade te voorkomen. Bij preventief onderhoud zou men iedere twee maand de olie vervangen. Ongeacht of dit noodzakelijk is of niet.

Voordeel van voorspellend onderhoud
Wanneer je voorspellend onderhoud gaat gebruiken, kun je een aantal belangrijke voordelen verwachten. Je start met het bepalen van het toekomstige storingspunt van je systeem om daarna beginnen de onderhoudswerkzaamheden te plannen. Onderdelen worden zo vervangen vlak voor de storing zich zou kunnen voordoen. Allemaal conform het voorspelde plan. Uiteindelijk resulteert dit tot een minimale stilstand van je productie en een maximale levensduur van je machinepark. Het allergrootste voordeel: maximale efficiëntie en rendement!

Start met een duidelijk stappenplan
De sleutel tot een succesvolle implementatie van voorspellend onderhoud is het maken van een duidelijk stappenplan. Daarom zetten wij 4 belangrijke stappen op rijtje om een succesvolle predictive maintenance implementatie te garanderen.

  1. Stel een strategie op;
  2. Start met voor het verzamelen van data uit je productielijnen;
  3. Bepaal het toekomstige storingspunt;
  4. Configureer alarmen die indicaties vertonen dat het storingspunt benaderd wordt.

Stap 1. Opzetten van een predictive maintenance strategie
Bepaal welke productiesystemen waardevol zijn voor voorspellend onderhoud. Ga na of het mogelijk is om voorspellend onderhoud aan je machine uit te voeren. Tot slot moet je ook de parameters bepalen die je hiervoor gaat gebruiken. Dit zouden indicaties moeten zijn die de toestand van de machine of betreffende component weergeeft. Dat is de variabele die je moet bewaken voor de toestand van de machine. Dankzij innovaties is dit een stap die nu eenvoudig en direct geautomatiseerd kan worden.

Stap 2. Verzameling, verwerking en opslag van machine gegevens
Het verzamelen, opslaan en bewaken van je machinegegevens is een cruciaal onderdeel van het voorspellende onderhoudstraject. Het is belangrijk om eerst een historisch verband te leggen tussen de geselecteerde variabelen en de levensduur van de componenten. Dit doe je door op regelmatige tijdstippen gegevens te verzamelen tot het moment dat het onderdeel defect raakt. Bekijk de verschillende methoden voor het loggen van uw gegevens (bijv. trigger, interval of wijziging).

Stap 3. Bepalen van het toekomstige punt van de storing
Zodra alle historische gegevens tot je beschikking zijn, bepaal je het toekomstige punt van storing of onderhoud. Door variabelen te vergelijken in de tijd (met behulp van een datavisualisatie tool) zie je een typische curve. Deze curve toont vervolgens een indicatie wanneer een onderdeel vervangen dient te worden. Bijvoorbeeld: wanneer er een storing optreedt nadat de werkingstemperatuur 40 graden bereikt.

Stap 4. Het configureren van alarmen en meldingen
Je hebt nu alle elementen om het onderhoud te kunnen voorspellen. Gebruik de verzamelde gegevens om uit te zoeken (zoals in vorig voorbeeld) bij welke temperatuur je een melding moet sturen zodat je het probleem voorblijft. Je configureert vervolgens een alarm dat je servicemonteurs tijdig waarschuwt voor een dreigende storing. Dit kan lokaal in het bedrijf of via remote access buiten het bedrijf. Remote access geeft je de gelegenheid van op afstand de situatie in te schatten of in te grijpen.

Partners in remote access voor voorspellend onderhoud
Overweeg je een voorspellend onderhoud strategie? Bij Flemac helpen we je graag met de opzet of implementatie van predictive maintenance. Via een remote control systeem slaan we data uit je machine op in een veilige cloud omgeving.  Zo staan je gegevens steeds beschikbaar voor analyses en notificaties.
Contacteer ons

Beeldverantwoording: coverfoto © Siemens | Tekening IoT (Internet of Things) creative commons

Voorspellend onderhoud in 4 stappen
Getagd op: