voordelen van cobots

Cobots werken zij aan zij met hun menselijke collega’s. Ze verlichten het takenpakket van operators door eentonige, repetitieve en zeer precieze taken over te nemen. Flemac integreert cobots om de efficiëntie en productiekwaliteit van bedrijven te verhogen. Wat zijn zoal de voordelen van cobots?

Even voor de duidelijkheid: wat is een cobot?
Een cobot, ook wel co-robot of collaborative robot genoemd, is een robot die ontworpen is om samen te werken met mensen. Het verschil met andere robots is dat klassieke robots doorgaans ontworpen zijn om geautomatiseerd zelfstandig te werken.Ondanks alle voordelen van cobots is het eerste doel operatoren te ontlasten van saaie en repetitieve taken of ondersteuning bieden bij het werk van machineoperators. Want een cobot combineert de precisie en onvermoeibaarheid van een machine met de handigheid en veelzijdigheid van de mens. Zo behouden operators meer van hun beschikbare tijd voor waarde-toevoegende taken.

Typische cobottaken zijn: sorteren, inpakken, palletiseren, assembleren, schroeven, lijmen, ontbramen, polijsten, lassen en zelfs slagroom spuiten! Ze voeren hun taken uit met een precisie van 0,05 tot 0,1 mm. En dankzij multifunctionele grijpers zijn cobots inzetbaar voor het verwerken van producten in verschillende afmetingen en materialen. Hun compacte vormgeving maakt hen perfect verplaatsbaar waardoor je ze prima kan inzetten op verschillende werkplekken.

voordelen van cobots
Eéntonige, repetitieve en zeer precieze taken overnemen ontlast personeel en voorkomt op lange termijn minder ziekteverzuim.

10 voorbeelden die voordelen van cobots aantonen

 1. Consistenter en accurater dan mensen
  Zoals vermeld werken cobots met een nauwkeurigheid van 0,1 mm. Daarnaast wijkt deze collaboratieve robot nooit af van zijn handelingen. Zijn taken worden steeds met hetzelfde vermogen uitgevoerd. Bijvoorbeeld slagroom spuiten, dat zal altijd op dezelfde plaats gebeuren met gelijke druk in hetzelfde spuitpatroon. Dat zorgt voor uniformiteit en kwaliteit.
 2. Multifunctioneel inzetbaar
  Co-robots leer je snel en eenvoudig nieuwe taken aan. Zo is het mogelijk om per dag op zoek te gaan naar plaatsen binnen het productieproces waar de robot van waarde kan zijn. Dankzij de flexibele grijpers zet je cobots in voor het hanteren van producten in verschillende maten en materialen. Hij werkt net zo goed met een schroevendraaier als dat hij functioneert als inpakker of palletstapelaar.
 3. Beperkte investering en korte terugverdientijd
  Het aantrekkelijke van een cobot is de lage financiële instapdrempel. De investering verdien je meestal op minder dan één, maximum twee jaar terug.
 4. Geen programmeerervaring vereist
  Waar je bij traditionele robots veel kennis en tijd nodig hebt om één actie te programmeren is het bij een cobot eenvoudig om een nieuwe taak aan te leren. Dat maakt cobots uitermate geschikt voor bedrijven met weinig technische kennis in huis. Je kan collaboratieve robots nieuwe taken aanleren door ze laten ‘afkijken’ van mensen. Of ze bewegingen aan te leren en vervolgens na te laten doen. Net omdat ze zo snel nieuwe taken aanleren, zijn ze ook ideaal voor de productie van kleine series. Dat maakt hen voor kmo’s zeer interessant.
 5. Positief effect op medewerkers
  Een cobot is ontworpen om met mensen te werken en niet om hen zomaar te vervangen. Cobots worden ook wel mensgerichte robots genoemd. Ze maken het werk dat operators doen gemakkelijker en verfijnen het zelfs. Vieze, onveilige, saaie, eentonige of repetitieve taken voert de robot uit zodat medewerkers zich kunnen concentreren op andere taken. Denk hierbij aan kwaliteitscontroles en onderhoud. Maar ook de montage van een product zou in samenwerking met een cobot kunnen plaatsvinden. De cobot schroeft bijvoorbeeld een product vast, waarna de medewerker instaat voor verdere afwerking.
 6. Snelle installatie
  Het installeren van een robot duurt al snel een paar dagen (of misschien zelfs weken) voordat deze operationeel is. Een cobot daarentegen installeer je gemakkelijk binnen een half uurtje. En met de gebruiksvriendelijke software voert hij zijn eerste taak binnen een uur uit. Hierdoor is een cobot beschikbaar als uitzendkracht of flexibele medewerker die verschillende taken op verschillende afdelingen kan uitvoeren.
 7. Cobots werken veilig
  Door hun ingebouwde sensoren detecteren ze direct externe krachten. Worden deze te hoog dan zal de cobot automatisch vertragen of stoppen. De operator kan hem ook eenvoudig met de hand tegenhouden. Daardoor werken ze veilig samen.
 8. Verhoogde productiviteit en procesoptimalisatie
  Het belangrijkste doel van robotisering is natuurlijk het optimaliseren van een productieproces. Met andere woorden: maximaal rendement bereiken met minimale kosten. Fouten worden geminimaliseerd, medewerkers hebben meer tijd voor andere dingen, je productiviteit stijgt en uiteindelijk resulteert dit in een beter bedrijfsresultaat.
 9. Voorkom personeelsuitval
  Voorkom RSI (Repetitive Strain Injury), een aandoening die optreedt wanneer je werknemer gedurende lange tijd herhaaldelijk dezelfde handeling uitvoert. Wat soms kleine en op zich niet inspannend lijkende bewegingen blijken, leiden deze taken toch tot klachten. Deze handelingen laten overnemen door een cobot betekent op lange termijn minder ziekteverzuim.
 10. Gelukkigere medewerkers op de werkvloer
  Medewerkers die ondersteund worden bij wat ze doen, beleven meer plezier aan het werk dat ze doen. Ze voelen zich meer betrokken wat ruimte laat voor creatievere taken, oplossingsgericht denken en initiatief nemen.
Dankzij flexibele grijpers zet je cobots in op verschillende werkplekken.

Persoonlijk advies
Flemac is leverancier van cobots of collaboratieve robots. Wij kozen bewust voor een focus op automatiseringsoplossingen. Daarom begeleiden we je van een eerste haalbaarheidsstudie (ROI) tot de integratie van de cobot in het productieproces. Daarna geven we de nodige training zodat jouw medewerkers leren werken met de co-robots. Flemac is merk-onafhankelijk en kan daarom perfect adviseren welke voordelen van cobots de grootste impact hebben in jouw productieprocessen én rendement!

Beeldmateriaal: © Omron cobots

Voordelen van Cobots uitgelegd in 10 voorbeelden